Mulți dintre noi poate că ne-am confruntat cu mucegai într-un colț al unui perete, deasupra caloriferului sau chiar în mai multe locuri, de aceea eu sunt aici să te îți răspund la întrebarea “Cum scapi de mucegai și igrasie?” Chiar dacă nu ai pățit acest lucru, acest articol merită citit pentru că te va ajuta în continuare să eviți apariția mucegai și igrasie.
Despre mucegai și igrasie
Igrasia, conform teoriei unor specialiști în domeniu, este o umezeală excesivă a pereților dintr-o clădire provocată de faptul că apa este reținută în acea zona a peretelui de către materialele din care este făcut peretele. În timp, igrasia provoacă apariția mucegaiului. Mai multe informații despre ce este mucegaiul mai exact poți găsi și pe wikipedia.
Mucegaiul afectează sănătatea.
Atunci când vine vorba de mucegai și igrasie majoritatea consideră că are doar un aspect estetic îngrozitor când de fapt este mult mai important să scăpam de el din cauza bolilor pe care le putem lua și afecțiunilor pe care le putem dezvolta de aceea câteodată întrebarea “cum scapi de mucegai” poate avea soluții diverse.
Că să înțelegi totuși de ce trebuie să scapi cât mai repede de această bacterie din casa ta, iți voi enumera câteva afecțiuni pe care le provoacă igrasia transformată ulterior în mucegai:dureri de cap, greață, dureri musculare, iritații ale pielii, probleme respiratorii, amețeală, insomnie, probleme gastrointestinale, furnicături ale pielii, oboseală. Acestea sunt doar câteva exemple, în funcție de cantitatea de mucegai prezentă în camera respectivă, acestea pot fi mult mai grave.
Din păcate am avut ghinionul să trăiesc într-o astfel de camera de cămin cu mucegai într-un colț al peretelui, doar că soluțiile erau temporare, acel perete fiind pe aceeași parte cu baia și fiind umed în permanență, soluțiile fiind doar curățarea locului și aerisirea camerei, însă peste ceva timp reapărea.
Weekend-ul mi-l petreceam acasă, iar când mă întorceam la cămin și deschideam ușa eram întâmpinat de acel miros urât și apăsător, care te făcea instant să deschizi geamul și să lași câteva minute să se aerisească camera.
Ca și simtome pe care eu personal le-am avut se enumera durerile de cap, usturime a gâtului, dar și a ochilor. Cu această usturime mă trezeam mai ales dimineața, la fel și cu durerile de cap.
Unde apare mucegaiul și care sunt motivele
Mucegaiul apare deseori în colțul peretelui, iar dacă nu este curățat, acesta se poate extinde pe tot peretele sau pe tavan. Există zone ale casei mai predispuse la apariția mucegaiului cum ar fi baia, bucătăria sau camerele lipite de acestea.
Motivele pentru care apare mucegaiul:
- exista țevi fisurate prin perete
- peretele acela nu este izolat corespunzător și ploaia pătrunde în perete
- acoperișul nu este construit corect și apa pătrunde în pereți
- umezeala excesivă provocată de uscarea hainelor în camera respectivă fară să aerisești
- calci haine în acea cameră
- camera nu este ventilată corespunzător
- gătești în acea camera și se provoacă condens
- umezeala excesivă provocată de uscarea hainelor în camera respectivă fară să aerisești
- faci dus, iar în baie nu este suficientă căldură astfel încât pereții să se încălzească
Cum scapi de mucegaiul din casa ta
Există o vorbă după care eu personal mă ghidez în viață, mai bine să previi, decât să tratezi. Cu siguranță nu vrei mucegai sau igrasie în casa ta, deci ar fi bine să ți cont cât mai mult de aceste sfaturi.
- Aerisește camera respectivă minim o dată pe zi, acest lucru nu doar că previne apariția mucegaiului ci previne apariția oboselii și a mirosurilor neplăcute din casa ta provocate de aerul închis. * Un sfat pe care ți-l dau desi nu are legătură cu acest articol este să încerci să-ți aerisești camera unde dormi și seara, vei vedea o îmbunatățire considerabila a calității somnului.
- Vorbeam mai sus de apariția condensului atunci când faci duș. Acesta apare din cauza căldurii provocate de apă și a pereților reci, astfel condensul își face apariția imediat. Recomandarea este că după fiecare dus să lași geamul deschis în baie și să închizi ușa la baie pentru a nu umezi și aerul din camera alăturată.
- După ce ai gătit în bucătărie, spală aragazul imediat. Grăsimea este un mediu perfect de apariție a mucegaiului, de asemenea nu uita să verifici fructele și alimentele expirate, nu păstra nici pâine mai mult de 2 zile pentru că și aceea vă mucegăii.
- multe persoane decid să pună un covor în fața cabinei de duș sau a căzii pe care să te ștergi, e o idee pe gustul mucegaiului 🙂 de ce? pentru că acel covor o să păstreze toată apa în el și va umezi toată baia peste noapte.
- tot în cazul bucătăriei lipsa unei hote poate provoca apariția mucegaiului, ți-am pregătit într-un articol top 10 hote de bucătărie.
Poți să te ascunzi, dar te voi găsi
Câteodată aceste pete pot apărea de pe o zi pe alta și trebuie cumva să le eliminăm. Există și cazuri în care apar în locuri aparent nevizibile pentru tine, cum ar fi pe peretele din spatele mobilei, al canapelei sau al mobilei de bucătărie.
Până acum credeai că apariția de mucegai și igrasie în casa ta este dușmanul tău principal, dar dacă acesta este ascuns în locuri pe care nu le verifici perioadic ce faci ? Iți zic eu, iți dai seama după miros, acesta de obicei are un miros ciudat, ca de pământ ud. Iți vei da seama de prezența mucegaiului în casa ta atunci când te întorci dintr-o vacanța sau cand esti plecat de acasa mai multe zile și mirosul te lovește brusc. Atunci iți vei da seama că există mucegai undeva ascuns pe după mobilier sau chiar sub parchet.
Cum scapi de mucegai și cu ce
Ca și metode de a scăpa de petele de mucegai de pe pereții tai enumerăm soluțiile din comerț pe care le poți găsi în orice supermarket sau poți face soluții eficiente chiar la tine acasă.
Câteva soluții de făcut acasă pentru a scăpa de mucegai:
- oțetul combinat cu apă este o soluție care deseori dă randament, amestecă-le într-un pulverizator și stropește zona afectată, lasă câteva ore să se înmoaie locul și apoi șterge cu o cârpă. În aceasta combinație poți adăuga și suc de lămâie sau bicarbonat de sodiu
- la fel ca și în cazul oțetului poți folosi și bicarbonat de sodiu combinat cu apă și puse într-un pulverizator. Regula de aplicare este identică.
Aceste soluții pot fi permanente sau temporare, daca nu funcționează nici o soluție din cele prezentate mai sus, situația pare a fi mult mai complexă decât la prima vedere și recomandăm un dezumidificator, găsești aici cele mai bune 10 recomandări de dezumidificatoare.
Dezumidificatoarele
Dezumidificatorul este soluția cea mai eficientă împotrivă mucegaiului și a igrasiei. După cum am aflat, mucegaiul iubește mediile umede. Dezumidificatorul reușește să combată această situație și să ofere aerul potrivit pentru tine și camera ta. În cazul că nu reușești să afli care este motivul aerului umed din camera ta, tot un dezumidificator este soluția. Pe lângă faptul că acest aparat combate apariția de mucegai și igrasie, mai are câteva beneficii și avantaje.
- îmbunătățește sănătatea și oferă o stare de bine: un spațiu umed este foarte apăsător și foarte dăunător mai ales plămânilor tai. Un aer umed pe lângă faptul că iți afectează sănătatea și stările de bine, poate acumula împreună cu el și bacterii care sunt un pericol pentru viață noastră, dar mai ales pentru persoanele cu imunitate scăzută.
- beneficiu pentru hainele depozitate: ți s-a întâmplat să alegi un tricou pe care nu l-ai mai purtat de mult și să aibă un miros închis și neplăcut? Ei bine, asta se întâmplă din cauza aerului umed prezent în camera ta.
- previne apariția igrasiei și a mucegaiului: cu siguranță asta este funcția pe care ne interesa pe noi, celelalte sunt bonusuri pe care ni le oferă în același timp dezumidificatorul. Um mediu umed face că apariția mucegaiului să fie posibilă, dar și lipsa unui anumit procent de umezeală în aer este dăunătoare. Dezumidificatorul este conceput special să mențină acest echilibru.
Pentru tine am pregătit cel mai actual și bun articol pe baza dezumidificatoarelor, numit Cel mai bun dezumidificator casnic- Ghid cumpărare iunie 2021