Câteodată este foarte greu să alegi cel mai bun dezumidificator casnic mai ales dacă nu prea știi la ce caracteristici să fii atent, de aceea m-am gândit să fac acest articol pentru a vă ajuta să alegeți cele mai bune variante. În acest articol, pe lângă 10 recomandări de dezumidificatoare casnice voi realiza și un ghid de cumpărare în care voi detalia criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cauți un astfel de aparat electrocasnic, dar și un ghid de întreținere, de asemenea în josul articolului există și categoria de “Întrebări frecvente”.
Cele mai bune dezumidificatoare – Top 10 variante
Dezumidificatoare bune vei găsi peste tot, dar e foarte important ca să știi ce cumperi și mai ales să le cumperi la un preț corect. Asta voi face eu pentru tine în acest articol, îți voi recomanda cele mai bune dezumidificatoare în funcție de raportul preț-calitate.
1. Dezumidificator Star-Light DHD-1218W
2. Dezumidificator si purificator AlecoAir D22 PURIFY
3. Dezumidificator Turbionaire Smart 10 Eco, 10l/zi
4. Dezumidificator si purificator cu consum redus de energie AlecoAir D23
5. Dezumidificator AlecoAir D12Junior, 12 l/24h
6. Dezumidificator Turbionaire SENSO 20, 20 l/24h
7. Dezumidificator Trotec TTK60E (TTK40E), 18 litri/zi
8. Dezumidificator si purificator cu consum redus de energie Meaco UK12L
9. Dezumidificator cu tehnologie Peltier Trotec TTP5E
10. Dezumidificator Electrolux, 16 l/24h
Ghid cumpărături pentru cele mai bune dezumidificatoare
Nu este suficient să te mulțumească prețul, aspectul și funcțiile unui dezumidificator la prima vedere, cel mai bun dezumidificator trebuie ales cu grijă, după anumite criterii pe care ți le voi enumera mai jos.
Ce ar trebui să aibă cel mai bun dezumidificator
Unele dezumidificatoare necesită mult mai puțină întreținere decât altele, având în vedere caracteristicile lor. În mod ideal, cumpărătorii ar trebui să caute un model care să aibă un umidistat încorporat, care nu numai că măsoară umiditatea relativă, ci și o controlează automat. Acest lucru elimină presupunerile dacă trebuie sau nu să porniți sau să dezactivați dezumidificatorul.
În plus față de un umidistat încorporat la îndemână, recomand să căutați alte caracteristici deosebite pentru cele mai bune dezumidificatoare:
- Un termostat reglabil
- Oprire automată a temporizatorului sau pornire când este necesar, astfel încât să nu trebuie să verificați în permanență umiditatea, această funcție este specifică pentru cele mai bune dezumidificatoare.
- Ferestre la nivel de apă pentru a monitoriza găleata pe măsură ce se umple
- Compatibilitatea instalării direct-la-scurgere, astfel încât să nu trebuie să goliți manual apa care se colectează în rezervor, un dezumidificator care nu are această posibilitate, nu se poate încadra în “cele mai bune dezumidificatoare”.
- O lumină de schimbare a filtrului
- Mânerele pentru transport ușor din diferite camere
Calculați suprafața unde ar trebui să acționeze dezumidificatorul
Aceasta este prima etapă, în funcție de acest aspect vei face o alegere, fiecare producător de astfel de aparate menționând în specificațiile produsului aria potrivită pentru dezumidificare. Dezumidificatoarele variază în funcție de capacitatea de îndepărtare a apei din aer la fiecare 24 de ore. Este de la sine înțeles că cel mai bun dezumidificator are o capacitate de absorbție a apei cât mai mare.
Scurgerea apei
În condiții foarte umede sau umede, unitatea va colecta o cantitate mare de apă și va trebui să goliți cupa internă în mod regulat. Majoritatea unităților au o funcție de scurgere directă, care permite o funcționare continuă fără golirea cupei unității, dar necesită o scurgere de apă la nivelul podelei. Dacă nu aveți acces la un canal de scurgere la nivelul podelei și doriți să evitați golirea regulată a cupei interne, cumpărați o unitate cu o funcție de pompare internă care poate pompa apa vertical până la o chiuvetă.
Performanța energetică a dezumidificatoarelor
Performanța energetică este evaluată prin cantitatea de apă extrasă în fiecare oră, comparativ cu cantitatea de energie consumată pentru a face acest lucru. Cele mai bune dezumidificatoare cu siguranță ar trebui să aibă un consum redus, dar performanțe ridicate.
Zgomotul dezumidificatoarelor
Dezumidificatoarele sunt zgomotoase? Majoritatea dezumidificatoarelor au 40-50 decibeli (dB) de zgomot – suficient pentru a fi enervant dacă încercați să urmăriți televizorul, să purtați o conversație sau să dormiți. Prin comparație, majoritatea frigiderelor au aproximativ 30-40 dB. Ca și în cazul oricărui aparat, trebuie să luați în considerare și calitatea zgomotului. Cel mai bun dezumidificator va avea o funcționare cât mai silențioasă, dacă găsești ceva sub 40 db, e perfect.
Rețineți că decibelul este o unitate logaritmică; o creștere de 3dB este aproximativ echivalentă cu o dublare a volumului. Cu alte cuvinte, dacă modelul A este măsurat la 50dB, atunci modelul B la 53dB este aproximativ de două ori mai puternic decât A, iar modelul C la 56dB este de aproximativ patru ori mai tare decât A.
Ghid întreținere dezumidificatoare
Păstrați dezumidificatorul în stare bună de funcționare cu un program regulat de curățare și întreținere. Desigur, va trebui să goliți regulat rezervorul de apă, cu excepția cazului în care aveți un sistem de scurgere continuă. Dar, pentru a vă asigura cu adevărat că dezumidificatorul dvs. este capabil de performanțe maxime, va trebui să curățați și să înlocuiți în mod regulat filtrele de aer.
Majoritatea modelelor de dezumidificatoare au un filtru simplu pentru a împiedica pătrunderea particulelor mari de praf și resturi în unitate. Aceste filtre sunt adesea lavabile și o clătire rapidă cu apă rece este de obicei suficientă pentru a elimina filtrul de particule acumulate, dar poate fi necesar să folosiți săpun și să clătiți bine dacă filtrul este foarte murdar. Cu toate acestea, este de asemenea important să urmați recomandările producătorului pentru înlocuirea filtrelor pentru a vă asigura că această primă linie de apărare împotriva prafului, polenilor și alergenilor își poate îndeplini sarcina. Cel mai bun dezumidificator cu siguranță are cel puțin un filtru HEPA, dacă nu chiar și unul de carbon, sau 2 in 1.
Un alt pas important în curățarea dezumidificatorului este spălarea și igienizarea regulată a rezervorului de apă. Mediul umed și cald în care se adună umezeala poate deveni un refugiu sigur pentru dezvoltarea bacteriilor sau a mucegaiului. Păstrați lucrurile proaspete și curate golind regulat rezervorul de apă așa cum s-a menționat mai sus și nu lăsați niciodată apa stagnantă să stea o perioadă îndelungată.
În plus, este recomandat să oferiți rezervorului dvs. de apă un exfoliant cu săpun la fiecare câteva săptămâni pentru a vă asigura că rezervorul rămâne sanitar. Când curățați rezervorul, verificați dacă modelul dvs. are un filtru de coș (un filtru mai mic în interiorul rezervorului de apă). Dacă da, asigurați-vă că clătiți și filtrul mai mic.
Nu uita, cele mai bune dezumidificatoare sunt cele pe care le îngrijești așa cum trebuie și le păstrezi în permanență curate, astfel durata de viață scade, la fel și performanțele.
Întrebări frecvente
La ce ajută un dezumidificator?
Pentru a reduce umiditatea relativă din interior, pentru a preveni mucegaiul, deoarece acesta prosperă în umiditate, pentru a ajuta la reducerea poluanților din interior care pot declanșa alergii, pentru a conserva materialele de construcție, protejându-le de umezeală și daune (gândiți-vă la flambarea plăcilor de podea și a grinzilor de sprijin putrezite).
Este bine să dormi cu un dezumidificator în funcționare?
Da, este perfect sigur să dormiți în aceeași cameră cu un dezumidificator. Dacă sunteți interesat în mod special de un dezumidificator pentru dormitor, nivelul de zgomot va fi deosebit de important pentru dvs.
Unde se pune dezumidificatorul ?
Cel mai bun loc pentru un dezumidificator este camera în care ai cea mai mare nevoie. Dezumidificatoarele sunt așezate în mod obișnuit în dormitoare, subsoluri, spălătorii, spații de acces și zone de piscină interioară, deoarece aceste zone au adesea probleme de umiditate.
Care sunt dezavantajele unui dezumidificator?
Principalele dezavantaje ale deținerii unui dezumidificator sunt consumul de energie electrică, puterea de zgomot și cerințele de întreținere. Din păcate, unii dezumidificatori consumă o mulțime de energie și acest lucru poate duce la o factură mai mare de energie în fiecare lună. Unele dezumidificatoare produc, de asemenea, destul de mult zgomot
Care este gradul de umiditate ideală pentru cameră?
Umiditatea relativă ideală pentru sănătate și confort este undeva între 30-50%.
Cum se reduce umiditatea interioară fără dezumidificare?
1. Scoateți plantele afară
2. Aerisiți camerele
3. Nu uscați rufe în casă
4. Înlocuiți filtrele de la aerul condiționat dacă îl folosiți
Aici se încheie articolul despre “cel mai bun dezumidificator casnic”. Sper că te-am ajutat și vei face cea mai bună alegere pentru casa ta.