Metoda Montessori In Decorarea Casei

Metoda Montessori in decorarea casei

Maria Montessori a contribuit la dezvoltarea educațională a copiilor și a încurajat independența și creativitatea lor.

Într-o lume a celor mari, atunci cand în același domiciliu își găsesc locul și prichindei, li se pare că trăiesc într-o lume în care totul le este mare, nu au acces, nu pot explora, nu pot face… Dezvoltarea le este îndepărtată și complicata.

Aceasta metoda este una dintre cele mai cunoscute datorită faptului ca pune accent în dezvoltarea celor mici.Se concentrează în a pregăti spațiul în așa fel incat sa fie unul real, ordonat, practic, estetic și simplu pentru copii.Fiecare element are rolul sau in dezvoltarea copiilor, este folosit în multe școli, dar este important și în căminul familial pentru ca intareste imaginatia și curiozitatea celor mai mici.

Metoda Montessori sugerează ca mobilă trebuie sa fie gandita pentru cei mici, iar acest lucru se poate modifica ușor. Spațiile trebuie sa le fie prietenoase, sa nu se frustre pentru ca nu pot realiza o anumită activitate, trebuie sa aibă totul la indemana.

Păturile trebuie sa fie la nivelul solului sau la o înălțime care sa le permita sa urce si sa coboare fără dificultăți și fără ajutor. Jucăriile într-un sertar sau cutie la care sa aibă acces.Este recomandabil sa se poata vedea  in oglinda, de preferat în camera lor.

Unul dintre factorii cei mai importanți pentru aceasta metoda este libertatea de mișcare, așadar este imprescindibil că în toata casa să fie spații libere, nu încărcate de mobilă în așa fel incat mișcarea și activitatea sa le fie permisă fără riscuri.Poți avea de exemplu în salon o masă în centru care se poate indeparta usor, iar mobila sa nu reprezinte un risc pentru copii dacă sunt lasati nesupravegheati.

Podeaua este cea mai importantă pentru ei, e locul unde le place cel mai mult sa petreaca tarandu-se sau sa se joace. Aici se dezvolta cea mai mare parte a cunoștințelor și învățăturilor.Îl poți face mai calduros si placut cu un covor din materiale naturale și culori vi, chiar cu animale, cifre, litere, desene interesante pentru ei.

Natura este o piesa cheie în dezvoltarea lor la nivel fizic, social și psihologic. Trebuie să aibă contact cu plantele chiar dacă stai la bloc.Ai nevoie de plante de interior pe care sa le ingrijiti impreuna, sau chiar o mica gradina la fereastra, în așa fel incat ei sa vadă cum datorită dragostei și îngrijirilor planta da roade.

Dacă ai o casa mare, împarte spațiile în funcție de activitate: spațiu de munca, de joacă, de viață practica, senzorial sau chiar de lecții.Un colț al casei poți să-ți amenajezi spatiu pentru odihna sau lectura.Este important ca ei singuri să poată ordona jucăriile după ce au terminat.Culorile neutre pe pereți sunt cele ideale pentru metoda Montessori. Transmit calmitate și ordine.

În ceea ce privește spațiul de lucru, e bine de evitat culorile vi, pentru ca ei se pot distrage foarte ușor, atragandu-le atenția nu se vor mai concentra la ceea ce trebuie sa faca. Biroul să nu fie unul individual, ci sa poată impartii cu cei mari.

Decorul trebuie sa fie unul simplu,funcțional, fără jucarii sau mobila în exces, ușor de manipulat și relaxant. Copiii trebuie să simtă ca au controlul în tot ceea ce fac.

Copiii sunt curioși din fire, iar asta îi poate transforma în mici genii, ajuta-i sa se dezvolte frumos, sa cladeasca baza celor mai frumoase amintiri. Veti forma o echipa minunata, în care el va fi protagonistul, se va simți în siguranță și iubit, iar tu ca părinte mandru de un copil curios, deștept și fericit. Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa te inspiri pentru o amenajare cu gust.

Distribuie pe:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top