Cumpărarea gresiei și faianței poate fi o sarcină complexă, dar iată câteva sfaturi și trucuri care te pot ajuta:
- Măsoară spațiul: Începe prin a măsura zona care urmează să fie placat cu gresie și faianță ar trebui să iei în calcul atât suprafața care necesită renovare, cât și pierderile care pot exista pentru suprafața respectivă. Având în vedere aceste pierderi, se recomandă în general să achiziționați o cantitate mai mare cu 10% față de suprafața care necesită placare. Această cantitate de 10% ar trebui să acopere pierderi care se formează din cauza unor tăieri/ modificări neplănuite sau a unor reparații ulterioare.
- Stabilește bugetul: Stabilește un buget clar pentru proiectul tău. Acest lucru te va ajuta să te orientezi în căutarea produselor și să găsești opțiuni care se încadrează în limita bugetului tău.
- Alege un stil: Gresia și faianța vin într-o varietate mare de culori, modele și texturi. Gândește-te la stilul pe care îl dorești să îl creezi în spațiul respectiv și alege un design care să se potrivească cu restul decorului.
- Atenție la rezistența: Verifică rezistența gresiei și faianței înainte de a le cumpăra. Aceasta este indicată de clasa PEI, un cod numeric de la 1 până la 5 . Clasa PEI 5 este cea cu cea mai ridicată rezistență la abraziune (trafic foarte intens) și se poate folosi în zonele cu circulație pietonală intense. La celălalt capăt al claselor, avem clasa PEI 1, cea care ar trebui montată în zonele expuse rar unui volum mic de particule abrazive. Ca exemple de utilizări, clasele mici se pot monta în camera de zi ale locuințelor, în timp ce clasele mari se recomandă să se monteze în magazine, foaiere ale hotelurilor, săli de așteptare, etc.
- Achiziția plăcilor dorite: pentru a evita ca plăcile să aibă nuanțe sau dimensiuni diferite este foarte important ca la achiziția acestora, în cazul plăcilor nerectificate, să fii atent ca întreaga cantitate sa aibă inscripționata pe ambalaj același cod de NUANTA, acelasi CALIBRU si aceeasi DATA DE FABRICATIE. Iar atunci când cumperi gresie sau faianta rectificată să verifici ca toate cutiile cumpărate sa aiba acelasi cod de NUANTA si LOT inscriptionat pe ambalaj.
Alte informații utile:
Ce sunt rosturile și la ce se folosesc ?
Rostul dintre plăcile ceramice are rol în asigurarea durabilității și stabilității peretelui placat. Acest spațiu, care are în general 2mm, ajută la absorbția și distribuirea tensiunilor care pot apărea din cauza variațiilor de temperatură sau a mișcărilor de tip structural ale clădirii. Rostul le permite plăcilor ceramice să se dilate și să se contracte fără a suferi fisuri sau alte urme de deteriorare. Acesta are și rol estetic oferind un aspect uniform și bine definit. Rostul facilitează înlocuirea plăcilor individuale în cazul în care există deteriorări fără a fi afectată întreaga suprafață. Având în vedere aceste lucruri, atenția acordată rosturilor în timpul placării este esențială pentru a asigura o finisare de lungă durată, rezistentă și plăcută estetic.
De ce recomandăm plăci ceramice porțelanate în medii cu schimbări de temperatură?
Plăcile ceramice porțelanate reprezintă cea mai bună opțiune pentru mediile cu variație de temperatură întrucât sunt definite de proprietăți superioare în ceea ce privește rezistența și durabilitatea lor. Acestea sunt fabricate printr-un proces de presare la înaltă presiune și ardere la temperaturi foarte ridicate, ceea ce le conferă o densitate și o rezistență la șoc termic superioară altor tipuri de plăci ceramice. Aceasta înseamnă că se pot dilata și contracta în mod natural odată cu schimbările de temperatură, fără a se crăpa sau a se deteriora. În plus, aceste plăci au o absorbție foarte scăzută a apei, ceea ce le face potrivite pentru utilizare în exterior sau în zone cu umiditate ridicată. Astfel, plăcile ceramice porțelanate sunt soluția ideală pentru medii unde sunt schimbări de temperatură.
Ideal ar fi ca montajul plăcilor ceramice să fie făcut de companii specializate întrucât este foarte important ca adezivul și chitul să corespundă tipului de placă ceramică aleasă și suportului pe care se pune placa respectivă. Pentru zonele de exterior, utilizarea plăcilor ceramice porțelanate devine deja un must având în vedere ca acelea sunt supuse mai multor schimbări de temperatură.
Cum faceți reaprovizionarea?
În cazul în care din diverse motive mai este nevoie de plăci ceramice și trebuie făcută o reaprovizionare, aceasta ar fi indicat să se facă de la magazinul de unde s-au cumpărat inițial materialele, iar dumneavoastră ar trebui să fiți atent la nuanță, calibru, calitate și data de fabricație.
Având în vedere că există o diversitate extraordinară în ceea ce privește gama de culor, dimensiuni și modele disponibile pentru plăcile ceramice, pe lângă aspectul estetic, este recomandat să luați în calcul și locul în care acestea vor fi montate. Pentru delimitarea și/ sau accentuarea vizuală a unui spațiu se recomandă ca montajul să respecte o schemă de montaj pentru plăcile ceramice.
Ținând cont de ideea ca spectrul de locuri în care plăcile se pot monta este foarte larg ( putându-se monta atât pe podele interioare sau exterioare, cât și pe pereți interiori sau exteriori), este important să fiți atent la informațiile aflate pe ambalajul plăcilor. Acesta ne dă indicații precum calibrul, calitatea, finisajul și chiar și nuanța.