Un soundbar este un dispozitiv audio ce este folosit pentru a reda sunetul de la televizor, telefon sau alte dispozitive la o calitate mai inalta. De multe ori este mult mai placut sa-l folosesti chiar si cand te uiti la un film, sunetul ajutand sa simti filmul intr-un mod mai realist.
Majoritatea dintre cei ce cauta cel mai bun soundbar il vor folosi pentru a obtine o calitate a sunetului mai buna din partea unui televizor. Un soundbar este foarte simplu de instalat, nu are foarte multe fire care sa stea imprastiate prin casa si ocupa foarte putin spatiu fiind foarte subtire si mult mai lung decat inalt.
Acestea nu se compara cu un sistem audio dedicat, insa e mult mai bun decat sistemul audio integrat al televizorului tau. Avantajul acestuia este ca ocupa si foarte putin spatiu.
5 recomandari pentru cele mai bune soundbar-uri
Va voi recomanda 5 modele pe care eu le consider cele mai bune avand in vedere calitatea si pretul. Acestea sunt atent alese astfel incat sa aveti parte de cea mai buna experienta de utilizare cu acestea.
Soundbar Sony HT-S350
Are puterea de 320 W si ambele se pot conecta si prin Bluethoot astfel incat sa va puteti conecta si cu telefonul sau tableta la acestea. Latimea soundbar-ului este de 90 cm.
Soundbar Samsung HW-A450
Are functie de sunete speciale pentru jocuri, are telecomanda, subwooferul este wireless, iar soundbar-ul are bluethoot integrat.
Are o putere de 300 W cele doua dispozitive la un loc.
Soundbar JBL Bar 5.1 Surround
Daca vrei calitate atat la muzica, cat si la filme, acest model merita toata investitia.
Soundbar Philips TAB6305
Are inclus intrare USB, Bluethoot si jack. Soundbarul are o latime de 81 de cm.
Soundbar compact Sony HT-SF150
Cum alegi cel mai bun soundbar calitate pret ?
Cel mai bun soundar calitate pret nu se alege asa de usor. Exista cateva informatii pe care ar trebui sa le stii cand alegi un soundbar pentru televizor.
Un soundbar trebuie sa aiba aceeasi latime cu TV-ul?
Daca esti o persoana perfectionista, atunci raspunsul este da. Daca nu mergi dupa anumite reguli in viata, atunci raspunsul este nu. Anumite persoane aleg soundbar-ul de aceeasi latime cu televizorul, in schimb alte persoane aleg fix ce le place, conteaza ca modelul sa functioneze optim.
Avantajele unui soundbar de aceeasi latime cu televizorul:
- nu negam ca poate arata mai bine, in functie de model.
- sunetul se potriveste mai bine cu imaginea. Exista anumite sunete, atat de la piese muzicale cat si de la filme care au loc doar in difuzoarele din dreapta sau in cele din stanga. Daca soundbar-ul tau este prea mic vei avea impresia ca sunetele nu sunt coordonate mereu.
Cred ca regula cea mai importanta este sa fie totusi de dimensiuni aproximative. Eu unul nu as cumpara un soundbar de 30 cm pentru un televizor cu diagonala de 108 inch, ar fi prea mic, insa nici un soundbar de 100 de cm pentru un televizor cu diagonala de 55 inch nu as cumpara, ar arata oribil.
- Arata foarte bine, au un design modern
- Ai mai multe difuzoare intr-un spatiu foarte mic ce nu ocupa spatiu
- Mai ieftine decat un sistem audio
- Poti reda muzica si de pe telefon
- Sunt usor de conectat
- Nu puteti adauga un amplificator mai puternic
- Conexiuni de intrare ce sunt limitate
Unde se pozitioneaza soundbar-ul?
Fie ca il pui pe comoda pentru TV, fix in fata acestuia sau fix sub el, fie ca ii faci un suport special de perete format dintr-o polita, fie ca ii vei cumpara unul dedicat, un soundbar este logic sa fie pozitionat in apropierea televizorului.
Soundbar cu subwoofer separat sau integrat?
Poti alege un model care are bass integrat si astfel vei economisi niste spatiu sau model care are subwoofer separat. Din experienta noastra va recomandam sa alegeti un model cu subwoofer separat pentru ca este o mare diferenta de calitate. Vei observa pe internet ca cele mai bune soudbaruri au subwoofer separat.
Conexiunile soundbar-ului
Pentru conectarea soundbar-ului la televizor, telefon si alte surse audio si video aveti nevoie de cat mai multe intrari sau chiar anumite conectivitati precum cele fara fir: Wifi si Bluethoot.
HDMI
Cablurile HDMI sunt unele dintre cele mai cunoscute cabluri pentru conectarea unui TV cu alta sursa audio sau video. Unele soundbar-uri au mai multe intrari HDMI sau iesiri catre un televizor. Multe dintre conexiunile HDMI suporta si canale de retur audio.
Bluetooth
Un soundbar ce permite conexiune Bluethooth nu mai este o fita, este o necesitate si marea majoritate a modelelor dispun de aceasta functie. Prin intermediul acestei conexiuni te poti conecta fara o conexiune cu fir catre soundbar, de exemplu, de pe telefoane, tablete si laptopuri astfel incat sa asculti muzica la o calitate mai inalta sau chiar sa te uiti la un film.
WiFi
Modelele cu wifi inclus va permit sa accesati servicii de muzica online direct. Anumite modele de sounbar au chiar o mufa specială Ethernet pentru a le conecta la internet prin cablu. Nici aceasta caracteristica nu este ceva nou, dar daca nu va ajuta, nu are rost sa cautati un model de genul. Cel mai bun soundbar cu siguranta are tehnologie Wifi inclusa sau macar subwooferul cu care vine.
Cat costa cel mai bun soundbar calitate pret?
Un soundbar cat de cat calitativ ar putea avea un pret de minim 400 lei ajungand chiar la cateva mii de lei.
Care este cea mai buna firma de soundbar?
Cele mai bune firme ce produc soundbar-uri sunt: LG, Samsung, JBL, Sony, Panasonic si chiar Philips.
Se merita sa cumperi un soundbar?
Categoric. Vei economisi bani si nu vei mai avea nevoie de un sistem audio care sa ocupe spatiu, te vei bucura de un sunet mult mai bun decat cel al difuzoarelor televizorului.