Un nou trend în ziua de azi este recondiționarea mobilei ceea ce mi se pare de apreciat, astfel că facem ceva deosebit și cum ne dorim din ce avem, nu mai dăm o grămadă de bani pe produse noi care la un moment dat se vor deteriora fie din cauza utilizării intense, fie din cauza trecerii timpului.
În acest articol vom vorbi despre recondiționarea mobilei din lemn, despre etapele de recondiționare, materiale și ustensile necesare, dar și de mediul benefic unde trebuie să se facă această operațiune. Dacă nu aveți timpul și răbdarea necesară, vă recomand să apelați la o firmă specializată, însă dacă aveți timp, chiar este păcat să nu încerci de unul singur să faci ceva pe gustul tău, iar la final vei fi foarte mândru/ă de munca pe care ai depus-o.
Primii pași pentru recondiționarea mobilei
Cred că cel mai important detaliu este să te gândești dacă produsul respectiv merită recondiționat astfel încât să ieși mai ieftin față de cazul în care trebuia să cumperi același produs nou. Dacă produsul are foarte multe defecte, este putrezit sau necesită multă prelucrare, cu siguranță nu se merită a fi recondiționat pentru că deja acesta este într-un proces avansat de degradare.
Cum recondiționezi mobilierul din lemn
Fie că vrei să recondiționezi un corp de mobilier, un scaun, o masă de cafea, există anumiți pași și materiale pe care trebuie să le ai la îndemână.
Să nu se confunde termendul de recondiționat cu cel de restaurat. Practic în procesul de restaurare se obține același produs readus la viață să zicem, înlocuind de exemplu picioarele care au putrezit, mânerele care s-au rupt și alte detalii care ar trebui înlocuite. Recondiționarea se referă la crearea unui nou produs, cu un alt aspect, culoare sau formă.
Scule și unelte necesare
Nu te gândi să folosești alte materiale sau scule pe principiul lasă că merge pentru că rezultatul final poate avea de suferit.
- burete abraziv ( pentru o șlefuire fină a suprafeței)
- șmirghel cu granulații medii și fine astfel încât materialul să fie fin și neted sau perie de șlefuit
- perie de sârmă
- ruletă
- șpaclu
- decapant care ajută la înlăturarea vechiului material
- chit pentru lemn pentru repararea și astuparea eventualelor imperfecțiuni
- grund pentru o mai bună aderență vopselei
- baiț sau vopsea
- lac
- pensule, trafalet sau pistol de vopsit
- mănuși și mască
Pentru recondiționări mai complexe ce presupune obiectivul obținerii unei noi forme, înlocuirea picioarelor sau a blaturilor, ai în vedere și existența următoarelor ustensile:
- rindea
- bormașină
- ciocan normal și ciocan de cauciuc
- șuruburi și cuie
- fierăstrău
- clește
IMPORTANT! Pentru un bun rezultat ar trebui să alegi un loc fără praf, să acoperi toate lichidele desfăcute atunci când nu le folosești pentru a nu intra impurități în ele. În cazul în care doriți să oferiți diverse culori mobilei respective, preparați vopseaua sau baițul tot odată pentru a nu exista diferențe de nuanță.
Etapele de recondiționare
- Aplică decapant, citește de asemenea instrucțiunile de aplicare și timpul de așteptare până când poți curăța lacul sau vopseaua cu șpaclu. Daca vrei să apelezi la varianta tradițională, poți folosi șmirghel de granulații mici, medii și apoi mari pentru un finisaj neted.
- Șterge foarte bine suprafața de mizerie și praf, poți folosi o lavetă uscată sau diluant, dar neapărat trebuie ca suprafața să fie uscată
- Identifică zgârieturile adânci și repară-le cu chitul de lemn
- Verifică din nou toată suprafața, aceasta trebuie să fie șlefuită și stearsă
- Scoateți mânerele sau alte componente care nu fac neapărat parte din procesul de recondiționare, la final veți pune altele noi.
- Verificați și strângeți balamalele sau șuruburile slabe
- Aplică baițul sau vopseaua și lași câteva ore până la o zi pentru a se usca
- Aplică grundul, nu diluați prea mult pentru că se vor forma imperfecțiuni
- După ce se usucă grundul folosiți șmirghel de granulație mare: de exemplu 400 astfel încât toate imperfecțiunile să fie corectate
- Îndepărtează praful și aplică lacul. Nu uita, mobilierul respectiv nu trebuie să stea într-o zonă unde este praf pentru că praful este cel mai mare inamic al lacului.
Aceștia sunt principalii pași care trebuie avuți în vedere, în funcție de corpul de mobilier respectiv, aceste etape pot fi mai puține sau mai multe(dacă este defect și cu multe imperfecțiuni).
Recomandări produse și materiale
Consider că sunt utile și câteva recomandări de produse folosite în recondiționarea mobilei astfel încât să te sprijin în căutarea ta.
Rindea Bosch
Preț foarte bun, materiale de calitate, are cele mai bune recenzii pe Emag și cumpărătorii sunt foarte încântați de achiziție. Se poate folosi la recondiționarea mobilierului, construcția unor scaune, a unor mese sau canapele pentru grădina.
Mașină de șlefuit Makita
Dacă vei recondiționa un corp de mobilier și vrei să-l faci perfect, cu siguranță ai nevoie de o mașină de șfefuit. La o măsuță de cafea, o noptieră sau piese mici de mobilier este suficient smirghelul.
Bormașină Steinhaus
De o bormașină ai nevoie oricum în casă, un motiv în plus să cumperi una este obiectivul recondiționării mobilei. Acest model are peste 400 de recenzii și o notă de 4.54 din 5 formată din toate acestea. Pe lângă prețul avantajos, aceasta este și foarte utilă fiind pe acumulator, deci nu mai trebuie să tragi fire după tine.
Restul materialelor
Restul materialelor le vei găsi în orice magazin precum Dedeman, Leroy Merlin, Bricodepot. Dacă totuși vrei să comanzi totul online, le vei găsi pe toate la Emag sau Mathaus.
Aici se încheie articolul despre “recondiționarea mobilei”. Sper că sfaturile mele te-au ajutat și ți-au făcut o idee despre cum ar trebui să procedezi.
Asta.mi place cel mai mult!
Vă multumesc !