Daca esti aici ca sa afli cum se intretine gazonul indiferent de sezon, atunci ai nimerit articolul potrivit.
Gradina de vara este locul preferat de majoritatea oamenilor. Acela este locul favorit pentru petrecerea serilor placute de vara cu prietenii sau cu familia, fie pentru diferitele activitati fizice cu copiii.
Un loc cu multe flori, gard verde, un spatiu pentru gratar, unde gazonul completeaza perfect acest tablou. La prima vedere gazonul poate parea usor de intretinut, fara prea multe batai de cap.
Cum se intretine gazonul in functie de sezon
Aceasta afirmatie este relativ adevarata, gazonul poate fi intretinut usor doar daca se respecta anumite reguli de baza.
Intretinerea gazonul se realizeaza in functie de sezon.
Primavara
Etapa cea mai importanta pentru termenul de viata al gazonului. Primavara se incepe cu procesul de curatare si scarificare a gazonului. O data cu trecerea sezonul rece, gazonul poate avea portiuni uscate, dar si frunze ramasa se anotimpul de toamna.
Gazonul trebuie curatat manual cu grebla, iar prin acest proces te asiguri ca nu lasi gazonul sa fie sufocat, nu are ramasite pe el, iar el poate creste sanatos.
Sacrificarea este un proces important, se realizeaza atat toamna, cat si primavara, intrucat elimina materia organica acumulata de-a lungul timpului pe suprafata solului, in gazon.
Atunci cand se realizeaza procesul de scarificare este important sa se mentina un echilibru. Daca se intra prea adanc exista multe sanse ca radacina firului de gazon sa fie degradata, iar daca se face doar la suprafata acesta nu va fi scarificat asa cum trebuie.
Vara
Vara este un anotimp in care poate ne neglijam raspunderea gazonului, insa nu trebuie sa facem acest lucru.
Iata cum se intretine gazonul vara: Procesul de tundere a gazonul este foarte important si se realizeaza o data sau de doua ori pe saptamana, in mod constant si regulat. Tunderea duce la indesirea gazonului.
In perioada de vara se pune accent pe inaltimea firelor de iarba care trebuie sa fie mai mare decat de obicei. Se recomanda ca acesta sa aiba in mod constant 5 cm.
Irigarea se realizeaza la primele ore ale diminetii, astfel incat gazonul sa aiba suficient timp sa isi ia cantitatea necesara de apa si sa nu fie afectat de caldura de peste zi.
Acest proces de irigare se poate face mai des cu cantitati mai mici de apa, sau mai rar cu cantitati mari de apa. Dar vara este recomandat sa se aleaga prima optiune, fiind un anotimp foarte calduros, irigarea se poate face de doua ori pe zi, dimineata si seara.
La inceputul verii are loc fertilizarea cu ingrasaminte , care ajuta la o buna intretinere a gazonului.
Toamna
In anotimpul in care toamna deja se instaleaza, trebuie curatat gazonul de crengute si frunze uscate care nu au voie sa stationeze pe o perioada indelungata.
Ca si in celelalte anotimpuri, gazonul se tunde, se mentine la o inaltime de 5 cm , daca se pastreaza la o inaltime mai mare este mult mai predispus catre boli si fungi care sunt cauzele umiditatii.
Procesele de irigare, fertilizare, se realizeaza si in perioada de toamna deoarece gazonul trebuie pregatit pentru sezonul rece, astfel incat primavara sa nu fie foarte afectat.
Iarna
Daca in celelalte sezone mai avem o vaga idee despre cum se intretine gazonul, iarna este cumva un subiect despre care nu stim foarte multe lucruri.
Pentru ca gazonul sa reziste cu brio sezonului rece, este important ca procesele din timpul toamnei sa fie realizate corect. Dupa ultima tundere gazonul trebuie sa ramana la 4 cm, intrucat greutatea zapezii poate lasa firele la sol.
In sezonul rece nu se depoziteaza nimic pe gazon. Este interzisa aruncarea cu sare pe gazon pentru topirea zapezii, acest lucru poate dauna grav.
Este important sa se evite traficul pe zapada, pentru a nu se compacta pe gazon.
De asemenea daca zapada se topeste foarte repede, poate fi un semn de alarma. Prezenta apei pe sol reprezinta o problema de drenaj ce trebuie rezolvata imediat cu instaurarea primaverii.