cum racorim camera vara

Cum racorim camera vara ?

Cum racorim camera vara cand temperaturile in case trec de 30 grade ? Chiar in acest moment in care scriu acest articol de la etajul 4 al unui bloc din Ploiesti este afara o temperatura la umbra de 36 grade Celsius, de nesuportat daca stam afara, de aceea lumea prefera sa iasa afara dupa ora 20. Cei care stau la casa nu sufera atat de mult precum noi, cei ce stam la bloc, cum nici cei ce stau la parter sau etajul 1 nu sufera precum cei ce stau la etajele superioare.

Exista solutii care depind de noi pe care vi le voi prezenta in acest articol. Avand in vedere pretul curentului electric, nu este o solutie sa stam toata ziua cu aerul conditionat pornit pentru ca indiferent cat de economic ar fi produsul respectiv, la final de luna factura va fi sesizabil mai mare.

O data cu venirea verii, temperaturile tind sa creasca de la o zi la alta, iar acest lucru nu ne face decat sa cautam solutii pentru locuintele noastre. Astfel, sa putem petrece momente linistite si racoritoare fara a ne sufoca.

Camera rece vara. Cum procedam ?

Evident ca variantele de pastrare a unei temperaturi optime a unei camere, variaza foarte mult. Dar in principiu acestea difera in functie de preferintele oamenilor, care pot fi pro sau contra aerelor de conditionat, in primul rand. In articolul ce urmeaza, o sa iti prezint cele mai utile sfaturi pentru a avea o temperatura foarte buna in casa, desi afara termometrul sta sa explodeze.

1. Draperii inchise la culoare

draperii inchise la culoare

Draperiile de culori inchise nu ar trebuie sa sperie pe nimeni. Ele se integreaza foarte usor intr-un decor elegant si rafinat, iar pe langa acest aspect pot fi folositoare prin doua moduri. Dimineata te poti trezi mult mai tarziu, datorita faptului ca nu poate patrunde lumina. Dar in sezonul de vara poate fi foarte folositoare, nepermitand caldurii sa patrunda in camera provocate de razele soarelui.

2. Umbrirea ferestrelor

jaluzele exterioare vara

Studiile realizate de-a lungul timpului ne arata ca majoritatea caselor au ferestrele orientate catre soare, iar 60-70 % din caldura care se afla in locuinta ta este produsa de radiatiile solare care trec prin ferestre.
Umbrirea ferestrelor din exterior este mult mai eficienta decat cea din interior, deoarece razele soarelui nu reflecta deloc in geam.
Cum putem umbri ferestrele? Ei bine, iata cateva idei pe care noi ti le propunem:

  • Montarea unor copertine de pânză retractabile
  • Pergole fixe din lemn pe orientarea sud, perpendiculare pe fatada, calculate sa umbreasca ferestrele in timpul verii si sa nu le umbreasca in timpul iernii cand avem nevoie de aporturile solare
  • Montarea obloanelor mobile la ferestre
  • O varianta care necesita mai mult timp, dar eficienta, plantarea unor copaci in fata ferestrelor dinspre est si vest
  • Folii reflectorizante transparente pe exteriorul ferestrelor
  • Optarea pentru ferestre de tip 4 seasons

Acestea sunt niste solutii care nu au nevoie de electricitate si nu reprezinta un cost variabil adaugat bugetului de cheltuieli.

3. Izolatia termica

izolarea casei

O locuinta bine izolata nu va crea probleme nici iarna, nici vara. Izolatia ajuta locuinta sa fie racoroasa vara si calduroasa iarna, datorita componentei de transfer termic prin convectie. Camerele aflate la demisol, nu au nevoie e aer conditionate deoarece primesc racoare din pamant.

4. Deocararea locuintei cu plante

plante care racoresc camera

Este o alegere ideala, mai ales ca ea vine la pachet si cu oferirea unui design placut al casei. Pozitionarea corecta a plantelor trebuie sa fie in dreptul ferestrelor, astfel incat sa preia ele caldura. Plantele pierd aer prin transpiratie si datorita acestui proces, ele racoresc aerul din jurul lor.

5. Gateste dimineata

Desi pare destul de amuzant, atunci cand gatesti se creeaza foarte multa caldura. Iar de cele mai multe ori folosim aragazul si cuptorul in acelasi timp. Ideal ar fi sa gatesti dimineata destul de devreme cand este inca racoare afara, sau seara destul de tarziu cand se racoreste.

6. Daca nu ai incotro, foloseste aerul conditionat !

La etajul 10 de exemplu poti pune orice pe geamuri, nu vei simti deloc confort, cel mai mult au de suferit cei ce stau la bloc la ultimul etaj deoarece se incalzeste foarte rau si acoperisul.

Desi acestea sunt niste solutii low cost, avem si o alternativa care implica un cost mai ridicat, dar care este foarte usor de folosit si confortabil si anume AERUL CONDITIONAT.
Folosirea aerului conditionat in locuinta este o modalitate eficenta de a controla clima, prin incalzirea, racirea si mentinerea unei temperaturi confortabile pe tot parcursul anului.

Aerul conditionat iti asigura umiditatea de care camera ta are nevoie. O umiditate excesiva reprezinta mediul propice de aparitie a bacteriilor si a microorganismelor daunatoare.
Exista in momentul actual aparate de aer conditionat cu control de la distanta cu ajutorul telefonului astfel incat in momentul in care sunteti plecati de acasa acesta sa fie oprit, iar cand urmeaza sa va intoarceti, sa il porniti din telefon cu cateva minute inainte pentru a gasi o camera rece.

Acestea sunt sfaturile noastre pentru ca tu sa petreci zile de vara placute si racoroase!

Distribuie pe:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top