Cele mai bune centrale termice in secolul 21 se cumpara din doua motive: din dorinta de confort sau din necesitate. Foarte multe orase la momentul scrierii articolului se confrunta cu opriri de apa calda in orase precum Constanta, Bucuresti si Ploiesti. Intr-unul dintre aceste orase stau si eu si anume in Ploiesti si apa calda este oprita de la 1 August, iar articolul este scris pe 24. O centrala era perfecta, insa deocamdata neavand probleme cu caldura si apa calda pana in momentul de fata, nu ne-am gandit la asa ceva deocamdata.
10 recomandari de centrale termice bune
Modelele sunt alese in functie de firma producatoare, recenziile clientilor, preturi si tehnologii. Fiecare dintre dumnevoastra, indiferent de buget isi va gasi un model potrivit in acest articol.
Centrala termica in condensare Ariston Clas One 24 kW + Kit evacuare
✔ Evacuare cu tiraj fortat
✔ Potrivita pentru incaperi de pana la 180 m²
✔ Eficienta energetica A
✔ Panou de comanda digital
✔ montaj pe perete
Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072-24K V2 (Combi)
✔ Evacuare cu tiraj fortat
✔ Potrivita pentru incaperi de pana la 200 m²
✔ Eficienta energetica A
✔ Panou de comanda digital
✔ Putere de 24 kW
✔ montaj pe perete
Centrala murala in condensare Ariston Cares S 24, 24 kw, Compatibil GPL
✔ alimentare prin gaz natural sau electricitate
✔ panou digital
✔ clasa energetica A
✔ montaj pe perete
Centrala termica pe gaz conventionala MOTAN SIGMA 24 kw Erp, grup hidraulic compozit, kit evacuare inclus
✔ recomandata pentru incpaperi de pana la 200 m²
✔ eficienta energetica incalzire C, eficienta energetica apa calda A
✔ recenzii bune, clienti multumiti
✔ panou de comanda digital
✔ garantie 3 ani
Centrala termica pe gaz in condensare IMMERGAS VICTRIX OMNIA 25, kit evacuare si pachet robineti inclusi
✔ alimentare pe gaz natural
✔ sistem fortat de evacuare
✔ recomandata pentru incaperi de pana la 120 m²
✔ eficienta energetica incalzire A
Cum sa alegeti cele mai bune centrale termice
Va prezentam cateva sfaturi despre cum puteti cea mai buna centrala termica pentru casa sau apartamentul dumnevoastra.
Centrala termica nu se alege asa de usor si nici sfaturile persoanelor neavizate nu este bine sa le ascultati. Majoritatea dintre noi dorim o centrala termica economica, dar in acelasi timp sa aiba parte si de o tehnologie destul de moderna. Cele mai importante aspecte ale unei centrale termice bune sunt urmatoarele:
Tipul centralei
Dupa cum deja am mentionat, tehnologiile evolueaza in fiecare an, iar acest lucru se observa si la centralele termice. In functie de bugetul dumnevoastra veti putea alege dintre centrale termice clasice si centrale termice avansate din punct de vedere tehnologic. Exista mai multe tipuri de centrale:
- centrale termice cu tiraj natural
- centrale termice cu tiraj fortat
- centrale termice in condensare
O centrala termica elimina fum si gaze toxice, iar in functie de centrala, evacuarea acestora se poate face prin mai multe metode.
Tirajul fortat functioneaza prin utilizarea unui ventilator ce forteaza gazele arse sa iasa in exterior, in acelasi timp ramanand si aer proaspat pentru intretinerea flacarii din centrala. Avantajele acestui sistem sunt numeroase:
- gazele arse si toxice si nici fumul nu pot patrunde in locuinta
- oxigenul pentru alimentarea flacarii provine din exterior
- centrala poate fi montata oriunde in locuinta ta
- sistemul se monteaza mai usor, deci si centrala
Dezavantajele acestui sistem sunt:
- ventilatorul nu functioneaza daca ramaneti fara curent electric
- pret mai mare al centralei
Tirajul natural este realizat cu ajutorul unui horn pe unde ies gazele si fumul, deci aceste tipuri de centrale termice pot fi folosite doar la case, acolo unde se poate zidi un horn.
Singurul avantaj cred ca este costul mai redus al acestor centrale.
Dezavantajele tirajului natural pot fi:
- oxigenul provine din interior, deci camera trebuie aerisita periodic
- centrala trebuie montata in incaperi spatioase, ventilate
- daca hornul nu este intretinut corect, gazele si fumul pot patrunde in interior
- realizarea unui horn destul de inalt
Centralele termice in condensare detin cea mai noua tehnologie si le vor face uitate pe cele conventionale, de fapt in Romania cele in condensare detin 95% din piata de centrale. Acestea sunt cu 50% mai eficiente fata de cele conventionale, insa si mai scumpe. Se spune ca centralele conventionale au fost chiar scoase de la vanzare, existand doar cele in condensare, insa noi am aruncat o privire si cele conventionale par inca existente, foarte rar.
Cum functioneaza o astfel de centrala ? Destul de simplu. In urma arderii combustibilului rezulta un amestec de gaze si vapori de apa. Caldura ce rezulta din ardere are la baza puterea gazului cat si puterea rezultata prin condensarea vaporilor de apa.
Tipul de combustibil
Puteti cumpara centrala termica electrica, centrala termica pe GPS, centrala termica pe lemne, carbune, peleti sau centrala termica electrica. Datorita disponibilitatii, cat si costurilor, dar si randamentului si eficientei, majoritatea aleg centrala termica pe gaz, iar asta este si recomandarea noastra. Arderea lemnului are o eficienta mai redusa fata de cea a gazului natural. O centrala termica electrica are un consum mult mai mare fata de restul optiunilor.
Clasa energetica
Clasele energetice sunt foarte importante si practic acestea indica consumul anual mediu al centralei termice respective. Clasele energetice sunt de la A la G, a fiind cea mai economica clasa energetica. Daca nu puteti gasi sau cumpara o centrala termica cu clasa energetica A, atunci faceti efortul sa fie cat mai apropiata de aceasta.
Puterea centralei termice
Puterea centralei trebuie sa se aleaga in stransa legatura cu dimensiunea suprafetei si spatiului ce urmeaza a fi incalzit. Majoritatea centralelor termice au puteri de: 24 kW, 28 kW, 30 kW, 35 kW si 40 kW. Acestea se aleg in functie de suprafata spatiului care necesita incalzit.
Centralele termice de 24 kW
Acestea sunt potrivite pentru spatii mai mici de 170 mp. Majoritatea camerelor moderne au inaltimea de 2.5 metri, daca camerele locuintei tale depasesc aceasta valoare si se apropie de 170 mp, atunci ar trebui sa alegeti o centrala termica de 28 kW.
Centralele termice de 28 kW
Centrale potrivite pentru suprafetele de pana la 200 mp ce au inaltimea de 2.5 m. Sunt potrivite pentru cabane, case de vacanta de dimensiuni reduse si pentru locuintele de dimensiuni medii.
Centralele termice de 30 kW
Sunt potrivite pentru suprafete de pana la 220 mp. Aceste valori trebuie luate in considerare si in functie de numarul de persoane din locuinta, dar si de gradul de izolare al locuintei. Daca locuinta ta nu este izolata, ar trebui sa realizati asta pentru a pierde cat mai putina caldura. O izolatie este benefica atat pentru mentinerea caldurii in interior in anotimpurile reci, cat si pentru racorirea camerelor pe timpul caniculei, de asemenea veti face si economie.
Centralele termice de 35 si 40 kW
Sunt potrivite pentru locuintele mari pentru a asigura temperatura optima si confortul termic cat si apa calda menajera. Sunt potrivite pentru locuintele de pana la 350 mp centralele termice de 35 kW, iar cele de 40 kW pentru cele de peste 350 mp.
Informatii utile despre centralele termice
Centralele termice pentru apartament sau cele folosite pentru case au evoluat foarte mult in ultima perioada. In functiile de dorintele dumnevoastra si mai ales, in functie de buget, veti gasi o multime de variante. Este foarte important ca in momentul in care va hotarati sa va instalati un astfel de dispozitiv casnic sa stiti ce presupune utilizarea acestuia in timp. Pentru un grad ridicat de protectie si un randament crescut pentru cat mai mult timp veti fi nevoiti sa apelati la niste operatiuni de revizie si verificare periodica a acesteia.
Verificarea periodica a unei centrale termice este obligatorie si chiar daca uneori vi se pare ca verificarea pare banala si inutila, aceasta trebuie facuta de persoane cu experienta ce lucreaza in acest domeniu. O astfel de verificare periodica numita revizie poate identifica probleme minore ale centralei inainte ca acestea sa se agraveze si mai mult de atat, va vor oferi siguranta ca centrala functioneaza in parametri. De asemenea, aerisirea instalatiei trebuie facuta din cand in cand, periodic, cu ajutorul robinetilor montati de instalator.
Ceea ce mai trebuie verificat periodic si curatat sunt cosurile de evacuare, de obicei acestea se curata la sfarsitul verii pentru a se pregati pentru o utilizare intensa a centralei termice. Daca stai intr-o localitate unde apa este foarte dura, obligatoriu va trebui sa montati niste filtre anticalcar si antimagnetita pentru a evita reducerea duratei de viata a centralei. La bloc apa este mai curata, fiind si potabila, insa daca stai la casa undevala tara si apa vine dintr-un bazin, atunci aceste filtre sunt obligatorii.
Ceea ce ar mai trebui montat este un termostat care are rolul de a controla mai bine temperatura apei astfel incat sa micsorati consumul. In secolul 21 exista termostate care pot fi comandate prin internet cu ajutorul telefonului mobil, de la distanta.
Cele mai frecvente intrebari
Exista anumite intrebari pe care marea majoritate a oamenilor si le pun, iar noi venim in intampinare cu raspunsurile.
Care sunt cele mai populare marci de centrale termice in Romania ?
In Romania, marcile de centrale termice cele mai raspandite sunt: Ariston, Fornello, Motan, Bosch si Ferroli.
Care centrala termica e cea mai buna: pe gaz, electrica sau pe lemne?
Cele mai bune centrale termice cofnort studiilor sunt centralele termice pe gaz.
Cum alegem cea mai buna centrala termica ?
Stabilim bugetul, masuram suprafata care necesita incalzire, stabilim puterea necesara, iar apoi ne hotaram asupra modelului.