cel mai bun gratar de gradina

Cum sa alegi cel mai bun gratar de gradina

Ce este mai frumos decât să petreci timpul cu familia sau prietenii la un grățar la țară sau la oraș pentru norocoșii care au o casă la oraș. De multe ori am achiziționat și eu niște grătare pe care le-au mâncat rugina, aveau picioare foarte instabile, erau practic foarte firave și rezistența lipsea din caracteristicile acestora. Cu toții ne dorim cel mai bun grătar de grădină, însă este important să știm la ce detalii să ne uităm ca să-l putem găsi.

O să vă recomand mai jos câteva modele, urmând să vă detaliez ceea ce contează cel mai mult la un grătar de grădină.

Recomandări pentru cel mai bun grătar de grădină

O să vă recomand atât variante pe cărbuni, cât și variante electrice sau pe gaz. Ca și părere personală, dacă aș fi vrut să mănânc niște friptură facută la curent sau pe gaz aș fi scos direct aragazul în grădină, deci da, un grătar bun e un grătar pe cărbuni în opinia mea, fumul contribuie foarte mult la gustul fripturii sau legumelor făcute pe grătar.

Grătar pe disc

gratar disc

Este genial, vă spun sincer, am avut ocazia să mănânc niște cartofi prăjiți, legume și niște ceafă de porc preparată la acest grătar și a fost ceva wow, pe cât de simplu e acest grătar, pe atât de uimitor este. Picioarele sunt detașabile, astfel că este perfect pentru a fi luat la un picnic.

Acest model este produs în România și este realizat manual din 100% oțel de 3.5 mm grosime. Înălțimea la care este pus discul este de aproximativ 30 cm față de sol. Poate fi folosit atât la lemne, cât și la pirostrii. Modelul respectiv are și un mâner rece, care nu se încălzește atunci când grătarul se încinde tocmai pentru a putea fi manipulat ușor.

Producătorul recomandă neapărat ca înainte de prima gătire la acest grătar să faceți un foc direct în cuvă fără a adăuga preparate probabil pentru eliminarea materialelor cu care este vopsit acest grătar. În poza de mai jos aveți exemplu cum arată procesul de preparare.(poză preluată)

grătar disc

Grătar de grădină tradițional

gratar traditional

Tradiționalul grătar pe care cu toții l-am folosit la un moment dat sau încă îl folosim, ușor de folosi. Picioarele sunt din cornier, el a fost fabricat manual și este din fier. Picioarele sunt demontabile, deci este perfect pentru a fi luat în vacanțe, ocupând foarte puțin loc.

Grătar cu capac

gratar pe carbuni

Un grătar pe cărbuni foarte practic, cu suport lateral, dar și sub grătar. Capacul este prevăzut cu termometru, grătarul are roți pentru a-l putea muta foarte ușor dintr-un loc în altul, materialele sunt foarte rezistente. Ca și dezavantaj este vopseaua de pe spatele grătarului care din cauza temperaturii, se decojește.

Gratar carbune Dorado

gratar carbune

Unul dintre cele mai apreciate grătare, este foarte rezistent fiind fabricat din fontă emailată, are perete dublu pentru o mai bună menținere a temperaturii, termometru în capac, captator pentru cenușă, 2 suporturi laterale pliabile, tavă pentru cărbune reglabilă. Producătorul ne spune că este potrivit pentru 10 persoane, un bonus ar fi si aspectul foarte plăcut .

Gratar gaz LANDMANN

gratar pe gaz

Model pe gaz cu 3 arzătoare, trebuie să recunosc deși nu sunt adeptul acestor grătar că arată foarte bine și cu siguranță își face treaba foarte bine. Are termometru, un spațiu de depozitare foarte eficient, este un grătar mobil deci îl poți muta unde dorești tu cu ușurință și este prevăzut cu capac pentru a menține căldura optimă. În cazul în care vrei neapărat un grătar pe gaz, acesta este chiar o variantă de luat în calcul.

Gratar electric Unold Vario

gratar electric

Ultimul model din categoria “cel mai bun gratar de gradina” este acest model electric, foarte practic, dar nu este potrivit pentru multe persoane având o suprafață mică de gătit. Ca și putere, acesta are 1600 w, placa de gătit este din aluminiu, plăcile sunt detașabile, suprafață non-aderentă și sistem depozitare cablu. Este perfect pentru cei ce nu suportă fumul ce intră in carnea făcută pe grătarul clasic cu lemne și cărbune sau cei ce doresc să mănânce mai sănătos.

Cum alegi cel mai bun grătar de grădină

cel mai bun gratar de gradina

Așa cum v-am promis o să vă dezvolt câteva criterii după care poți alege cel mai bun grătar de grădina în funcție de nevoile tale.

Frecvența utilizării

În funcție de cât de des vei folosi grătarul, alege un model simplu, tradițional și ieftin astfel încât să-ți faci treaba eficient cu el și nici să nu aibă costuri ridicate dacă nu-l folosești foarte des, altfel va trebui să ai un buget ceva mai generos pentru unul care va avea o utilizare intensă astfel încât să nu existe surprize legate de rezistență.

Mărimea grilajului de gătit

Dacă sunteți o familie numeroasă sau deseori aveți musafiri aveți grijă ca grilajul să fie mai mare astfel încât să nu fie nevoie să aștepți să se facă primul rând de friptură pentru a-l pune și pe celelalt, astfel că vei economisi și timp, dar vei mânca friptura sau legumele calde, fără a avea timp să se răcească.

Tipul de grătar

Există așa după cum bine știți 3 tipuri de grătare de grădină:pe gaz, electrice și pe cărbuni/lemne.

  • grătarul tradițional pe cărbune/lemne: pe acest tip de grătar iese cea mai gustoasă friptură și în acelasi timp și cele mai delicioase legume, nu este greu să faci unul, dar nici ușor deoarece trebuie să stai permanent lângă el ca să nu se aprindă focul și să ardă preparatele, trebuie să știi cât jar să faci etc.
  • grătarul electric: sunt rare cazurile în care astfel de grătare se pot utiliza în exterior deoarece ai nevoie permanent de o sursă de energie electrică, sunt preferate de cei ce vor mai mult confort și de cei care nu suportă gustul de fum din carne.
  • grătarul pe gaz: la fel ca și cel electric, grătarul pe gaz este mult mai ușor de folosit decât cel tradițional, temperatura se poate seta, căldura se propagă uniform și grătarul se curăță ușor.

Portabilitatea grătarului

  • Grătar pentru acasă care este un grătar fix, construit dintr-o bucată sau cel care are dimensiuni mai generoase astfel încât nu-l poți lua cu tine într-o vacanță sau la un picnic
  • Grătarul pentru drumeții e acel grătar care se demontează aproape complet și în același timp foarte ușor, dar care și ocupă puțin spațiu în portbagajul mașinii.

Materialele utilizate

Cu toții vrem ca fiecare produs pe care îl cumpărăm să ne țină dacă se poate o viață întreagă, eventual să-l lăsăm și moștenire copiilor, din păcate nu se poate, dar în funcție de materialele utilizate, un grătar bun poate rezista ani buni de utilizare intensă. Alege grătare realizate din fontă sau oțel inoxidabil pentru o rezistență îndelungată.

Desigur, există și grătare foarte trainice din cărămidă pe care îl poți face și tu cu puțină documentație înainte sau le cumperi gata făcute de la diferite magazine.

Unde pot găsi mai multe modele de grătare?

gratar de gradina

Șansele ca modelele de mai sus să-ți placă nu sunt maxime, așa că vreau să vin în ajutorul tău să-ți pot spune unde mai poți găsi modele de grătare. Pe lângă magazinele de construcții unde sigur vei găsi, există și pe internet multe oportunități. Eu mereu aleg să comand de pe net, știți de ce ? Pentru că am timp să compar prețurile și să aleg varianta cea mai ieftină, de multe ori în supermarket cumperi în grabă și uneori nu iei deciziile cele mai bune.

Alte modele de grătare vei găsi pe:

Alte subiecte de interes:

Distribuie pe:

2 thoughts on “Cum sa alegi cel mai bun gratar de gradina”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top